Siirry suoraan sisältöön

Kasvatus

Tavoite

Pyrin kasvattamaan aktiivisia, terveitä ja rotumääritelmän mukaisia shetlanninlammaskoiria ja bordercollieita, joiden kanssa erilaiset harrastuslajit ovat mahdollisia. Pennut syntyvät hyväluonteisista, terveystutkituista vanhemmista ja kasvavat virikkeellisessä ympäristössä kotioloissa.
Pennut myydään koiran kouluttamisesta kiinnostuneille henkilöille, jotka teettävät viralliset terveystarkastukset pennun kasvettua aikuiseksi. Tarjoan tukea ja apua kasvateille ja odotan kuulevani niistä läpi niiden elämän, niin hyvät kuin huonotkin asiat.

Hyvä koiranelämä ja terveystutkimukset

Jokainen koira tarvitsee peruskoulutuksen, käytöstavat ja rajat. Uuden omistajan tulee pennusta asti opastaa ja kouluttaa koiraa kohti hyvää koiranelämää. Ollakseen onnellinen koira, se tarvitsee mielekästä tekemistä yhdessä omistajan kanssa. Pennun ohjaaminen alkaa jo heti syntymästä ja jatkuu koko elämän.

Pennun perusterveys on tärkeä asia ja haluan kuulla mahdollisista ongelmista. Viralliset luustokuvaukset (lonkat, kyynärät, selkä ja BC:lla myös olkanivelet), silmä-, sydän- ja polvitarkastukset kuuluvat luonnollisena osana koiran omistamiseen. Lisäksi ne antavat sekä minulle ja isäkoiran omistajalle että muille rodun kasvattajille kullanarvoista tietoa tulevaisuuden jalostusvalintoja silmälläpitäen. Ensimmäistä koiraansa hankkivan tulee myös ymmärtää, että koiran hankintahinta on vain pieni osa, kun ajatellaan koiran koko eliniän kustannuksia. Suosittelen ottamaan vakuutuksen koiralle.

Luovutus

Bordercolliepennut luovutan 7,5-9 viikon ikäisinä, hieman uudesta kodista ja pennusta riippuen. Shelttipennut pyrin pitämään 8-10 viikon ikään asti. Olen todennut pentujen hyötyvän pidemmästä ajasta kasvattajan luona. Ne oppivat emältään, sisaruksiltaan ja muilta koirilta asioita kuten koirien kommunikaatiota koko ajan. Lisäksi pennuilla on pelkokausi noin 7-8 viikon iässä eikä silloin kannata lisätä tähän uuteen kotiin muuttoa.
Pennut luovutetaan rekisteröityinä (Suomen Kennelliitto), tunnistusmerkittyinä, eläinlääkärin tarkastamina, virallisesti silmäpeilattuina sekä useampaan kertaan madotettuina.

Sosiaalistaminen

Koiran elämän ensimmäiset 12 viikkoa on erityisen tärkeä aika, jota ei voi liikaa korostaa! Silloin luodaan perusteet siihen miten koira tulee myöhemmin elämässään reagoimaan asioihin, miten se kokee uudet tilanteet, asiat, paikat, ihmiset, toiset koirat jne. Pennun tulisi saada mahdollisimman paljon hyviä kokemuksia maailmasta ja ikäänkuin sen tulevasta elämästä näiden 12 viikon aikana, jolloin leimaantumista tapahtuu. Tämän ajan jälkeen uusiin asioihin voi vain totuttaa koiraa ja se on paljon paljon hitaampaa. Toki ensimmäiseen vuoteen kuuluu leimaantumiskauden jälkeen ylläpitoa ja paljon uusien asioiden kokemista ja oppimista. Opetan pennut suhtautumaan positiivisesti uusiin asioihin.

Sosiaalistaminen aloitetaan jo kasvattajan luona. Esitellään eri-ikäisiä ihmisiä, toisia koiria, ääniä, alustoja, kodin normaalit äänet jne. Tutustutan pennut mm. seuraaviin asioihin: kynsien leikkuu, harjaaminen, suihku, peseminen, föönaus, autoilu, hihnakävely, erilaiset ruuat, hampaiden harjaus ym.

Aiheesta luettavaa suomeksi:
https://www.hankikoira.fi/koiratietoa/koira-kotona/pennun-sosiaalistaminen
https://pentuopas.mustijamirri.fi/puppy_chapters/learning-life-week-8-fi.html
https://www.hillspet.fi/dog-care/new-pet-parent/puppy-socialization

Puppy Culture

Toteutan amerikkalaista Puppy Culture -ohjelmaa, jossa pennun annetaan opetella ja kokea sellaisia asioita, jotka valmistavat pentua hyvään koiranelämään. Ohjelmassa kasvatetaan ja koulutetaan pentua 0-12 viikon ajan siten, että pentu saa parhaat mahdollisuudet kehittyä täyteen geneettiseen potentiaaliinsa. Pennun kanssa tehdään erilaisia harjoitteita, joiden ansiosta pentu suhtautuu asioihin ja tapahtumiin positiivisesti ja mielenkiinnolla, se ottaa kontaktia omistajaansa ja osaa pyytää huomiota hyvällä tavalla.
Instagramissa on nähtävillä joitain videoita harjoitteista (tällä sivulla muutama videolinkki) ja laitan tulevienkin pentujen harjoitteista videoita instaan. Lisäksi kerron jokaiselle pennunostajalle mitä heidän pentunsa jo osaa ja miten sen kanssa on toimittu eri tilanteissa. Kerron myös jatkokoulutuksesta. Pennut ovat kuin sieniä, ne imevät itseensä kaiken mitä niille vain viitsii opettaa. ♥

Katso esittelyvideot (englanniksi):
www.puppyculture.com